Beleggen met succes!

Beleggen

In beleggen keuzes maken is misschien wel het moeilijkste wat er is. Er is ooit een onderzoek geweest waarin een aap willekeurig 10 pijltjes gooide naar een lijst met 133 beursgenoteerde ondernemingen, en daarmee meer succes had op de beurs dan een groep van vijf gerenommeerde adviseurs. Laten we daaruit concluderen dat je altijd een dosis geluk nodig bent.

We kunnen verder ook concluderen dat in de beleggerswereld onvoorstelbaar veel geld omgaat, dus dat het een doorontwikkelde professionele markt is met heel veel specialisten. Adviseurs die zeggen dat ze jaar op jaar de markt verslaan en het dus beter doen dan het gemiddelde van alle specialisten die zich er in de gehele wereld mee bezig houden, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wij hebben altijd geleerd, als het te mooi is om waar te zijn, ……… let dan in ieder geval goed op.

Wat we wel kunnen is binnen deze markt zo goed mogelijke keuzes maken, op basis van dingen waar we wel invloed op hebben. Is duurzaam belangrijk voor ons, of juist helemaal niet?

Willen we het risico zo optimaal mogelijk indammen, maar betekent dit dan ook dat we in een wapenhandelaar investeren, of juist niet? Geloven we in Europa of denken we juist dat er in Azië kansen liggen?

Of geloven we juist heel erg in een sector technologie, omdat daar een deel van de toekomst ligt, of juist in de oudere industrie omdat daar het dividend beter is?

Wij hebben op basis van onze kennis een selectie gemaakt, in een spreadsheet gezet, doorgerekend, doorgerekend, doorgerekend, op basis van onze waarden en normen, op basis van de kosten (en deze heel, heel zwaar onderhandeld, want dit is een belangrijk deel van je resultaat), op basis van de kennis die we bezitten of hebben vergaard en vanuit die positie een portefeuille samengesteld waar wij in geloven en waar wij voor staan.

YOU MISS 100% OF THE SHOTS YOU DON’T TAKE

Kunnen wij iets voor u betekenen?